Varit med i radion...

Inte lätt som glad amatör att vara med i radion.
Blev uppringd av radio Halland i dag.
De kom hem och gjorde en liten intervjun.
Angående min facebooksida.
Bara få en mikrofon i ansiktet och snabbt svara
på frågor var jättepirrigt.
Varit nervöst att gå och vänta på resultat.
Inte fått något vettigt gjort.
Jo varit och hälsat på kompisarna i Åled
förståss.
Ni kan lyssna på intervjun på hallands radio.
Det var med på nyheterna klockan 15.30 och
16.30.

Denna bilden tog reportern och den ligger på radio Hallands hemsida.
Här kommer texten som står med

Även facket tycker det är rimligt, men tror knappast att det är möjligt. I det nya centrala avtalet ställs stora krav på arbetsgivaren menar Gunnel Persson, Vårdförbundets ordförande i Halland.

– I avtalet står det tydligt att arbetsgivaren har det stora ansvaret för lönebildningen - och det är specialistkunskap som ska värderas. Man ska jobba strategiskt med lönefrågorna och man ska åstadkomma en önskad lönestruktur, säger hon.

Avtalet centralt anger inga nivåer och det blir därför upp till de lokala parterna att förhandla. Halland har under många år parkerat i botten på löneligan i landet och frågan är hur facket här ska kunna påverka den situationen.

– Ja det är ju arbetsgivaren som ska tackla detta. Man måste ju kunna förklara varför löneläget är så lågt just i Halland, säger Gunnel Persson.

Sjuksköterskorna var ute i konflikt för ett par år sedan och har lyckats lyfta sig en smula i förhållande till jämförbara grupper. Men missnöjet är fortfarande stort. I en facebookgrupp, som startats i Halmstad och som fått 9 000 medlemmar på kort tid, finns krav på en lönenivå på 36 900 kronor.

– Vi tycker att vi står och stampar på samma ställe. Jag har varit färdig sjuksköterska sedan 1994 och jämförde med en ingenjör. Med samma år i yrke tjänade han 37 000, så då drog jag av en hundralapp, säger Carina Bengtsson, kommunalt anställd sjuksköterska i Halmstad, som startade gruppen.

Kravet som ställs är gott och väl 10 000 mer än vad Carina Bengtsson tjänar idag. Hon jämför sjuksköterskornas löner med ytterligare en yrkesgrupp

– En som tömmer soporna har smutstillägg och de kan ha runt 35 000 i lön. Varför ska inte jag som vårdar och ta hand om sjuka ha mer lön? Jag har sett att arbetsgivare gått ut och erbjudit 38 000 så någonstans måste det ju finnas pengar, säger hon.

Carina Bengtsson tycker att arbetsgivaren har ansvaret för lönerna, men är också kritisk till facket - i det här fallet Vårdförbundet.

– Någonstans måste man kanske byta strategi när vi inte får de högre lönerna. För vi är väldigt många som vill ha högre lön.

Medellönen bland regionanställda sjuksköterskor i Halland är 26 000 kronor och Gunnel Persson på Vårdförbundet håller med facebookgruppen om att cirka 37 000 kronor är en mer rimlig nivå.

– Det önskar jag att varje medlem som inte är chef skulle ha. Men jag tror inte vi kommer upp i de löneökningarna efter årets löneöversyn, säger Gunnel Persson, ordförande för Vårdförbundet i Halland.

Kommentarer
Postat av: Mib

Häftigt att vara med i radion. Förstår att det är pirrigt. I november ska jag stå och föreläsa för 400 pers - fy fan tänker jag, men det går säkert :-/ eller det SKA gå!

Det där med löner.... jag tycker ju också att jag har för lite. 26 000 och så en massa pendlande... inte mycket kvar sen.... Så till 36 000 är det långt. Men jag är nöjd med mitt jobb och det är huvudsaken om man ska se positivt på livet. Ja jobbet är väl det som är positivt i mitt liv.... Och så helt underbara ungar och djur och hus och vatten och en rolig gôbbe. Livet går vidare oavsett hur det ser ut för övrigt :-)

2011-05-18 @ 19:14:03
URL: http://mibfilosoferar.blogspot.com
Postat av: Carina

Ja pengar är inte allt. Visst är det ett ilandsproblem. Ha det så skönt. Kram

2011-05-19 @ 07:53:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0